viiva

Haajan sukuseura ry:n historiaa 25 vuoden ajalta

Suvun historia

Haajan sukuseura ry:n historiaa 25 vuoden ajalta

Ajatuksen Haajan sukuseuran perustamisesta lausui julki kesällä 1992 Jouko Haaja. Ensin ajatuksena oli perustaa sukuseura vain Alahaajan sukuhaaralle, mutta kun sisarensa Hilkka Haajan ja sukututkimusta harrastavan pikkuserkkunsa Seppo Kummeluksen kanssa asiaa hauduteltiin loppu vuosi, tultiin siihen päätökseen, että sukuseura kannattaa perustaa käsittämään koko sukua. Seppo Kummeluksella oli jo paljon tietoja kerättynä valmiiksi ja Hilkka Haaja oli teettänyt Annikki Tompurilla tutkimuksen kaikkein vanhimmista suvun juurista, joissa päästiinkin 1500-luvulle saakka.

Niinpä sitten tammikuussa 1993 Jouko Haaja, Hilkka Haaja, Vappu Haaja, Seppo Kummelus ja Irmeli Ääpälä pitivät palaverin, jossa päätettiin kutsua sukua koolle Yläpihlajan Mäkipirtille heinäkuun kolmanneksi päiväksi 1993. Asiasta laitettiin sana kiertämään suvun keskuuteen ja lehti-ilmoitus Kaakonkulma lehteen.

Osanotto tähän ensimmäiseen suvun kokoontumiseen yllätti koollekutsujat täydellisesti, sillä paikalle saapui kolmisen sataa henkilöä. Sukuseuran perustamista valmistelemaan valittiin kahdeksanhenkinen toimikunta, jonka puheenjohtajaksi tuli Seppo Kummelus ja sihteeriksi Hilkka Haaja. Toimikunta teki sääntöehdotuksen perustettavalle sukuseuralle, aloitettiin sukupuiden teko ja materiaalin kerääminen sukujulkaisuja varten, myös pöytästandardin ja sukuviirin luonnoksia tutkailtiin.

Haajan sukuseura ry:n perustava kokous pidettiin täällä Mäkipirtillä 22.7.1995 yli kolmensadan hengen voimin. Kokouksessa hyväksyttiin sukuseuralle säännöt. Perustuskirjan allekirjoittivat hallituksen jäsenet: Seppo Kummelus, Hilkka Haaja, Antti Haaja, Raimo Haaja, Antti Heijari, Jorma Seppälä ja Irmeli Ääpälä. Myöhemmin hallitus pyysi rahastonhoitajaksi Marita Saksan (myöh. Haaja). Sukuseuran standardiin valittiin yleisöäänestyksen perusteella Raimo ja Jari Haajan tekemä luonnos. Päätettiin monistaa myyntiin pieni vihkonen suvun alkuvaiheista kahdeksan sukupolven osalta.

Haajan sukuseura r.y. merkittiin yhdistysrekisteriin 20.11.1996. Jäsenmäärä oli tällöin 291.

Pöytästandardeja teetettiin 100 kpl, joista noin puolet saatiin myytyä het´sillään. Niitä on myös annettu 90 vuotta täyttäneille sukuseuran jäsenille, sekä kunniajäseniksi kutsutuille henkilöille.

Vuoden 1998 yleinen kokous pidettiin myös täällä Mäkipirtillä, läsnä oli 282 henkeä. Sukuseuran jäsenmäärä oli 288 jäsentä. Kokouksen yhteydessä luovutettiin pöytästandardit sukutiedon keräämisestä Annikki Tompurille, Vappu Haajalle, Seppo Kummelukselle ja Irmeli Ääpälälle. Muut standardin saaneet olivat Antti Haaja, Hilkka Haaja ja Raimo Haaja. Sukuviirejä ja sukupuita oli yytävänä. Juhlassa puhui Virolahden historia-kirjan kirjoittaja Martti Favorin, jonka lisäksi kuultiin Pertti Raunion sanoittama ja sovittama Haajan suvun kronikka, sekä Seppo Haajan kumppaneineen esittämää musiikkia. Tanja Kummelus taituroi yksipyöräisellä ja Anni Puntti lausui runoja. Aamupäivällä ennen sukukokouksen alkua järjestettiin linja-autoretki, jonka reittinä oli Hurpun Merivartioasema-> Virolahden kirkko-> Virojoki-> Vaalimaan tulliasema-> Pihlajan bunkkerialue. Oppaana toimi Kauno Seppälä. Osanottajia oli reilusti. Matka oli muuten onnistunut, utta sille varattu aika olisi saanut olla pidempi, koska tutustumiskohteet olivat kovin mielenkiintoisia.

Vuonna 2001 sukukokous pidettiin Harjun opimiskeskuksessa 240 henkilön paikalla ollessa. Seppo Kummelus ei enää halunnut jatkaa puheenjohtajana, joten hänen tilalleen valittiin Marjatta oivisto, hänkin Alahaajan sukuhaarasta. Juhlassa kuultiin esitelmä Harjun Hovista, laulua, Ronja aajan viulun soittoa, tekeillä olevan sukukirjan esittely ja lopuksi tanssittiin. Esillä oli sukupuita ja vanhoja valokuvia. Sukukirjan tekijäksi valitun Antti Värrin lisäksi kirjatoimikuntaan kuuluivat puheenjohtaja Marjatta Koivisto ja sihteeri Anne Laurintytär Haaja. Kirjoja painatettiin 200 kpl. Sukuhaarojen vihkosista Mikkola, Mäkelä, Toipela, Ala- ja Yläkytönen valmistuivat myytäviksi.

13.7.2002 Mäkelän sukuhaara piti oman kesäjuhlan Vappu ja Hannu Haajalla, Alakytösen ihamaalla Yläpihlajassa. Paikalle oli saapunut yli 70 henkeä ja päivä kului mukavasti. Ruokapuoli oitui talkoilla ja ohjelmanumerot olivat huumorilla maustettuja.

Myös vuoden 2004 sukukokous pidettiin Harjun Oppimiskeskuksessa, paikalla oli 170 henkeä. Maksaneita jäseniä sukuseuralla oli tuolloin 265. Puheenjohtajaksi valittiin Hilkka Haaja. Sihteerinä loitti Anne Haaja (Pekan tytär) edellisen Anne Haajan (Laurin tytär) sijaan. Varapuheenjohtaja Antti Haaja hoiti puheenjohtajan tehtäviä koko kolmevuotiskauden ajan puheenjohtajaksi valitun Hilkka Haajan pyynnöstä. Juhlan jälkeen oli mahdollisuus osallistua Yläpihlajan kiertoajeluun.

Maire ja Arvo Haaja kutsuivat Mäkelän sukuhaaran jäsenet Varkauteen 23.7.2005. Kutsua noudatti noin 50 ”mäkeläistä”, jotka viettivät hauskan päivän kiertoajelulla, mekaanisen musiikin museossa, pitokartanossa ruokaillen sekä seurustellen harvoin nähtyjen sukulaisten kera.

Vuonna 2007 Mäkipirtillä kokoontui n. 150 henkeä. Puheenjohtajaksi valittiin Heijarin, Yläkytösen ja Toipelan sukuhaaroihin kuuluva ”sukututkimusharrastaja” Ilkka Kurkela. Kunniajäseniksi kutsuttiin Seppo Kummelus ja Antti Haaja. Alahaajan vihkonen valmistui myytäväksi Hilkka Haajan ja Marjatta Haaja-Seppälän uurastuksen tuloksena. Juhlassa Katri Heijari soitti viulua niin kauniisti, että herkimpien kuulijoiden silmät kostuivat. Valtiotieteiden maisteri, EVAn pitkäaikainen varatoimitusjohtaja, toimittaja Jyrki Haikonen Ylähaajan sukuhaarasta piti juhlapuheen ja Antti Värri Toipelan sukuhaarasta järjesti leikkimielisen tietokilpailun eri sukuhaarojen kesken. Sukuseuralle perustettiin Internettiin omat sivut.

2010 Mäkipirtillä paikalla oli n. 120 henkeä. Sukuseuran jäsenmäärä oli 258 henkeä. Hyväksyttiin sääntömuutos, jossa varsinainen kokous pidetään vastaisuudessa neljän vuoden välein aiemman kolmen vuoden sijaan. Ilkka Kurkela valittiin jatkamaan puheenjohtajana. Hilkka Haaja ja Vappu Haaja kutsuttiin kunniajäseniksi. Husulan Laulumiesten 20-jäseninen mieskuoro lauloi komeasti ja Virolahden kunnanjohtaja Osmo Havuaho puhui mm. suvun merkityksestä ihmiselle. Ylähaajan sukuhaaran vihkonen valmistui Raimo Haajan kokoamana.

2014 Mäkipirtillä n. 130 henkeä. Jukka Sipilä valittiin uudeksi puheenjohtajaksi, hän kuuluu sukuseuran kahdeksasta sukuhaarasta viiteen, joten pesti sopii hänelle mitä parhaiten. Kunniajäseniksi kutsuttiin ” logonsuunnittelija” Raimo Haaja ja ”historiakirjan kirjoittaja” Antti Värri. Heijarin sukuhaaran vihkonen saatiin valmiiksi. Juhlassa esiteltiin kansallispukuja, FT, pääsihteeri Lassi Saressalo Yläkytösen sukuhaarasta piti juhlapuheen ja kuultiin haitarimusiikkia, kaikki siis oman suvun voimin

Kaksi vuotta sitten (2016) ilmestyi ensimmäistä kertaa joka toinen vuosi jäsenille lähetettävä sukuseuran jäsenlehtinen. Tänä vuonna lehtinen numero kaksi on lähetetty jäsenille toukokuun lopulla jäsenmaksun kera.

Kaksi kertaa on järjestetty kesäretki (2012 ja 2016) , mutta molemmilla kerroilla se on jouduttu perumaan osanottajien vähyyden takia.

Jäsenmaksu korotettiin vuoden 2014 sukukokouksessa kokousyleisöltä tulleen esityksen, ja äänestyksen jälkeen, 10:een euroon/vuosi aiemman 5€/vuosi sijaan. Liittymismaksua ei edelleenkään ole. Sukukokouksissa on kerätty osallistumis- ja ruokamaksu. Osallistumismaksulla on aiempina vuosina maksettu kokoustilojen vuokrat, nyt jäsenmaksun korotuksen myötä jäsenmaksuvarat mahdollistavat sen, ettei osallistumismaksua tarvitse jäseniltä kerätä. Jäsenet ovat saaneet toisinaan sukujuhlassa myös ilmaisen ruuan. Hallituksen jäsenille ei makseta kokouspalkkioita, jos kokee tarpeelliseksi voi saada matkakulukorvauksen yleisen kilometritaksan mukaan.

Jäsenmaksutulot ovat pienentyneet jäsenistön vähentyessä ja ikääntyessä. Yli 80-vuotiailta ei ole kerätty jäsenmaksuja. Kaksi vuotta sitten järjestettiin "jäsenhankintakampanja" uusien jäsenten toivossa; lähetettiin jäsenlehtisiä sukuseuraan kuulumattomille suvun jäsenille.... uusia jäseniä saatiin kymmenen. Toivottavasti uusia jäseniä saataisiin jatkossakin .

Vuosien 2015-2016 jäsenmaksun maksaneita oli 159 henkeä. Kunnia- ja yli 80-vuotiaita jäseniä oli 30 henkeä. Maksamatta jättäneitä, jotka joskus aiemmin ovat olleet jäseniä, oli 66 henkeä. Nimiä jäsenlistalla on siis yhteensä 255.